Vand og kroniske sygdomme

Vand hjælper med at reducere risikoen for kroniske sygdomme
Vand og velvære

Da kroppen består af mere end 70% vand, er det ikke så mærkeligt, at vores vandforbrug har en markant effekt på vores sundhed. Kroppen mister vand hver dag, og det skal erstattes. Det er gennemsnitligt 2,9 liter for mænd og 2,2 liter for kvinder. Undersøgelser har vist, at mennesker der ikke drikker en passende mængde vand, har større risiko for at få visse kroniske sygdomme. 

Ifølge American Journal of Epidemiology øges risikofaktorerne, som er forbundet med hjertekarsygdomme, ved dehydrering. Den angiver, at det er lige så vigtigt at drikke rigelige mængder vand, som det er at motionere, have gode spisevaner eller ikke ryge for at forebygge sygdommen. 

I en nylig undersøgelse 1 reducerede personer, der drak fem eller flere glas vand pr. dag risikoen for en dødelig hjertekarsygdom med 46% hos mænd og 59% hos kvinder. Indtagelsen af andre væsker var derimod associeret med en øget risiko. 

Lignende undersøgelser har fundet en forbindelse mellem hydrering og visse former for kræft. En undersøgelse 2 viste, at risikoen for brystkræft var reduceret med 79% blandt kvinder, der regelmæssigt drak passende mængder af vand. 

Dehydrering har været impliceret i en række lidelser, der påvirker blæren, prostata og nyrer, herunder kræft og nyresten. En undersøgelse 3 viste, at patienter sædvanligvis ikke indtager tilstrækkeligt vand (mindre end 2,4 liter vand pr. dag). En undersøgelse 4 viste, at risikoen for disse kræftformer blev formindsket med hver ekstra 240 ml vand, der blev indtaget. Der blev også undersøgt andre former for væske, men ingen har så meget effekt som rent vand. Da det er en enkel livsstilsændring at drikke vand, noget som enhver kan gøre, har denne enkle praksis potentialet til at forbedre mange menneskers livskvalitet og i sidste ende redde mange liv.