Tilstede, men fraværende

Tilstedeværelse
Velvære på arbejdspladsen

Tilstedeværelse er mere udbredt end fravær, og er vanskeligere at identificere og kontrollere. Man har vurderet, at den gennemsnitlige medarbejder kun arbejder på 65-70% af sit potentiale. Medarbejdere, der lider af tilstedeværelse, kommer på arbejde, men de er ikke produktive, da de føler sig syge, er skadede, stressede eller distraherede. De er til stede, men ikke rigtigt ”der”. Tabt produktivitet som følge af tilstedeværelse, er gennemsnitligt 7,5 gange større end tabt produktivitet som følge af fravær. 

Tilstedeværelse skader ikke alene medarbejderproduktiviteten, det har også direkte indflydelse på en virksomheds bundlinjeresultat. I USA viste en nylig undersøgelse, udført af en af nationens største serviceudbydere af sundhedsforbedring, at tilstedeværelse koster arbejdsgivere mere end $180 milliarder årligt i tabt produktivitet. 

Personer, der lider af tilstedeværelse, kan have en berettiget grund til at være fraværende, men de føler ofte, at de er nødt til at gå på arbejde for at blive set. De har en tendens til at tro, at synlighed forbedrer deres muligheder for at beholde deres job og blive forfremmet i fremtiden. De risikerer i virkeligheden at smitte deres kollegaer med deres sygdom, eller demotivere dem med deres holdning og træthed. 

Det er ikke en oplagt proces at løse problemet med tilstedeværelse. Det at man først og fremmest ved at det eksisterer og sikre at medarbejderne har en arbejdslivsbalance, er et skridt mod at overvinde problemet.

Relaterede indlæg