Uventet hjemmekontor - tip til hvordan man undgår stress og arbejde effektivt hjemmefra

Velvære på arbejdspladsen

Corona-pandemien har ikke kun ført til en nødsituation over hele verden. Det har også skabt nye udfordringer i vores daglige arbejde.
Vi vil gerne give dig nogle råd om hvordan du undgår stress og arbejder effektivt på dit hjemmekontor.

1. Opret et behageligt arbejdsmiljø derhjemme
At arbejde fra din seng, din sofa eller foran dit tv lyder rart men det er ikke en god ide, da dette er steder, som vi forbinder med afslapning. Opret i stedet et tydeligt arbejdsområde. Det behøver ikke nødvendigvis at være et helt rum, men et bestemt sted, der signaliserer, at der foregår arbejde.

2. Klæd dig som om du skulle arbejde
For de fleste starter arbejdsdagen med at man går på kontoret. Når du ikke behøver at forlade hjemmet for at arbejde, kan din indstilling blive påvirket negativt. Derfor er det vigtigt, at du tilpasser dit tankesæt og forbereder dig mentalt til arbejdet. Vælg noget passende tøj (undgå pyjamas) og forbered dig som du ville på en normal arbejdsdag.

3. Opret struktur og undgå distraktioner
Start altid din arbejdsdag på hjemmekontoret på samme tid. For at sikre at dit hjemmekontorarbejde ikke forstyrrer dit privatliv, skal du altid afslutte arbejdsdagen på et bestemt tidspunkt. En regelmæssig frokostpause hjælper dig også med at strukturere din arbejdsdag. En af de største udfordringer på hjemmekontoret er alle de distraktioner, der findes i hjemmet. Du skulle måske tro, at du bare skulle afklare noget hurtigt, såsom et kort besøg i butikken eller en hurtig støvsugning - og pludselig var halvdelen af dagen forbi. At arbejde hjemme regnes som arbejdstid, ligesom hvis du havde været på dit almindelige kontor. Fjern derfor distraktioner og sørg for at du har selvdisciplin.

4. Bestem og prioriter opgaver for hver dag
Forbered huskelister til hver dag du arbejder derhjemme. Det hjælper dig med at fokusere på det væsentlige og giver dig mulighed for at måle, hvor meget du allerede har gjort. Udfør komplicerede og upraktiske opgaver først og rutineopgaver i slutningen af arbejdsdagen.

5. Tag pauser
Konstant at gå "all-in" anbefales ikke - ikke engang den mest kraftfulde motor klarer det! Sørg fra tid til anden for at pause, stå op, stræk dig selv, tag lidt frisk luft, drikke vand og oplad batterierne. Forlad din arbejdsstol og spis din frokost eller snack på et sted hvor du normalt ikke sidder og arbejder. På den måde behøver du ikke at blive afbrudt under din pause. Bare husk at kommunikere dette til dine kolleger på forhånd. Tag en hurtig lur, læse din yndlingsbog, træne eller lytte til din yndlingsmusik. Det er vigtigt, at du forbliver klar i dit hoved og samler ny energi.
Tag en virtuel kaffepause! Udveksling af information uformelt og personligt er en stor del af vores daglige arbejde. Book en tid sammen med dine kolleger, og tilbring en virtuel kaffepause sammen. 

6. Ergonomisk kropsholdning og strækning
At sikre, at du har en sund holdning, mens du sidder ned, er også meget vigtigt på dit hjemmekontor. Med et par enkle øvelser kan du slappe af i dine muskler og således forhindre sspændinger. Længere nede på sidenviser vi dig en optimal, siddende, holdning og nogle enkle afslapnings- og strækøvelser, som du nemt kan gøre derhjemme.

7. Udnyt alle kommunikationsmuligheder
På hjemmekontoret behøver samarbejde med kolleger ikke at stoppe. Digitalisering og moderne teknologi gør det nemt for dig at opretholde kommunikation med dine kolleger, mens du arbejder hjemmefra. Brug videofunktionen til dine møder i stedet for et almindeligt konferenceopkald. Book tider til videokonferencer eller samarbejd i et online-dokument sammen.

Øvelse 1: Halsmusklerne

 • Sæt dig lige op og vip hovedet til side, som om du lægger øret på skulderen, indtil du føler noget. Læg en hånd på dit hoved for at forlænge det yderligere.
 • Hold denne position i 10 sekunder, skift derefter til den anden side.

Øvelse 2: Skuldermusklene

 • Placer fødderne med et mellemrum.
 • Bøj knæene lidt.
 • Placer en arm foran kroppen mod den modsatte skulder. Den frie hånd griber albuen forfra og skubber den tilbage.
 • Stræk i cirka 20 sekunder, og skift derefter sider.

Øvelse 3: Rygmuskler

 • Stå lige op med benene udstrakte.
 • Løft højre arm over hovedet, vip overkroppen til venstre og brug din venstre hånd til at bevæge låret ned for at understøtte vægten.
 • Hold positionen i 30 sekunder, og skift derefter sider.

Øvelse 4: Magemusklerne

 • Sæt dig lodret og hæv benene lige nogle få centimeter i mindst fem sekunder.
 • Gentag øvelsen 5-10 gange.
   

Ergonomisk siddeposition. Den optimale holdning, når du sidder ned:
 

 1. Ret din hals ud
 2. Rul skuldrene tilbage
 3. Vip bækkenet fremad
 4. Lårene skal være vandrette eller let skrånende
 5. Skærmkanten skal ikke være højere end øjenhøjden

Relaterede indlæg