Vigtigheden af at drikke vand - selv om vintern!

Edens verden

For de fleste af os er det indlysende at kontinuerligt drikke vand i sommermånederne. Men vidste du at det er mindst lige så vigtigt at fylde væskedepoterne i løbet af vinterhalvåret? Nedenfor forklarer vi hvorfor. 

Vand og din hjerne
Kroppen mister kontinuerligt ca. 2,5 til 3 liter vand om dagen. Vi behøver derfor konstant at fylde på med væske for at kroppens funktioner kan fungere optimalt. En af disse funktioner er hjernen, som består af mere end 85% vand.
Om vinteren klæder vi os ofte i flere lag og skruer op for varmen. Dette resulterer i tør luft som let gør os dehydrerede, hvilket er vanskeligere at opdage end dehydrering om sommeren. Når du ikke har den rette væskebalance, mærker din hjerne virkningerne. Undersøgelser har vist, at en persons koncentrationsevne gradvist falder når kroppen har en væskemangel på kun 1 til 2%. Et væsketab på 2% af din kropsvægt nedsætter præstationsevnen med op til 20%

Vand og dit blod
Dit blod påvirkes også af vinterkulden. Blodet består af 95% vand, og vandet transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i kroppen og fjerner snavs fra dem. Hvis du er dehydreret, vil den mekanisme, der regulerer blodtrykket, ikke fungere ordentligt, hvilket kan hæve blodtrykket. 

Vand og din hud
Den tørre indeluft og den kolde vinterluft er også en fjende for din hud. Huden består af 70% vand. Vi mister noget af væsken hver dag via fordampning, gennem det miljø vi lever i. Blandt andet kan lav luftfugtighed, sæbe og rengøringsprodukter skade det yderste hudlag og reducere dets evne til at fastholde fugt.
Når du ikke drikker nok for at kompensere for kroppens væsketab, føles din hud tør, den bedste løsning er at række ud efter et glas vand og fugte indefra. 

Vand og dine nyrer
Nyrerne består af 80 % vand. Deres funktion er at fjerne affaldsprodukter fra kroppen, som er opløselige i vand. Mangler kroppen vand, bliver affaldsstofferne ikke fjernet effektivt og kan derved skade nyrene. Det anbefales derfor, at du drikker 2 liter vand hver dag for at nedsætte risikoen for nyresten. 

Vand og dine lunger
Din krop har brug for vand for at kunne trække vejret. En gennemsnitsperson mister mellem 0,5 og 1 liter vand om dagen blot ved at trække vejret, selv om vinteren. Lungerne består af 80 % vand. For at kunne optage ilt og udskille kuldioxid skal vores lunger være konstant fugtet med vand. 

Dehydrering af lungerne forringer også vores immunrespons, som allerede er særligt udsat i de nordiske landes kolde måneder. Derfor er det ekstra vigtigt at drikke vand regelmæssigt for at modstå forkølelse og andre vinterrelaterede sygdomme.
 

Relaterede indlæg