Legenden om kaffe

Godt kaffe

Legenden om, hvordan kaffe blev opdaget, handler om gedehyrden Kaldi, som græssede sine geder mere end 1.300 år siden på det etiopiske højland i Kaffa-regionen. En dag bemærkede Kaldi, at gederne var usædvanligt livlige, de fortsatte indtil sent på aftenen og sprang mærkeligt frem og tilbage efter at have spist røde og grønne frugtbuske. Kaldi var nysgerrig og fulgte dem. I dyrernes græsgange fandt han en mørkegrøn plante med frugter, der lignede kirsebær. Kaldi ville gøre det samme som gederne og prøve frugterne. Den forfriskende effekt var så stærk, at han ikke fandt ro indtil sent på aftenen.

I denne tilstand fandt en munk fra et nærliggende kloster ham. Han tyggede også nogle bær og tog dem til sit kloster, hvor nysgerrige munke kogte frugterne. Efter at have smagt drikken, syntes de, at det smagte så forfærdeligt, at de smed resten i ilden. Jo mere bønnerne blev brændt i ilden, jo værre det lugtede. Munkene gentog derefter eksperimentet ved at riste bønnerne og var tilfredse med resultatet.

Ifølge legenden gav abbeden i klosteret drikken navnet Kaaba, da det betyder arabisk brun ædelsten. Og så spredte kaffen i det 12. Århundrede sig til Jemen, hvor den fik det arabiske navn "Qahweh", det tidlige ord for kaffe. Derefter begyndte kaffe sin sejr rundt om i verden. Det var først i det trettende århundrede, at det blev opdaget, at kaffen er den bedste, når den først ristes og derefter brygges. Selv i dag fungerer det på samme måde!

 

Og vidste du, at nogle mennesker i Kaffa-regionen stadig spiser kaffe i form af knuste kaffebønner blandet med smør.

Relaterede indlæg